Artificiële intelligentie: Slimme machines leren begrijpen

Artificiële intelligentie, of kortweg AI, duikt tegenwoordig overal op - vaak zonder dat we het zelf beseffen - en ontwikkelt zich razendsnel in alle sectoren van onze samenleving. En hoewel AI veel voordelen met zich meebrengt, zaait het ook twijfel en onrust. Want wat is AI precies? Welke principes zitten achter deze technologie? En wat is de impact van AI op ons dagelijks leven? De EDUbox Artificiële intelligentie geeft jongeren inzicht in alle aspecten van AI en zet hen op weg om de toekomst beter te begrijpen.

Ben jij leerling? Ga dan onmiddellijk naar de video's door hier te klikken.

 

Waarover gaat de EDUbox AI?

Elke keer we naar muziek luisteren op Spotify, een serie kijken op Netflix of scrollen door Facebook en Instagram is er een slimme machine die ons gedrag en onze keuzes in de gaten houdt en hieruit bijleert. Heel handig, want zo krijgen we voortdurend persoonlijke suggesties aangereikt. Maar AI gaat natuurlijk nog veel verder, want ook een zelfrijdende auto zit bijvoorbeeld vol met intelligente computers. 

Hoe dat precies in zijn werk gaat, leer je in de EDUbox Artificiële intelligentie. Het begrip AI wordt erin uitgelegd, net zoals de ontstaansgeschiedenis en verschillende vormen van AI. Zo onderscheiden we machine learning van deep learning en generatieve AI en bespreken we de voor- en nadelen van deze slimme technologie. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. Aan de hand van opdrachten trainen ze een systeem dat mensen van zombies moet onderscheiden en tot slot duiken ze in de wereld van neurale netwerken.

De EDUbox Energie is een interactief lespakket voor leerlingen uit het secundair onderwijs en zit boordevol informatie en kennis van experts. De fiches worden aangevuld met een uitgebreid digitaal luik, bestaande uit interactieve opdrachten en videomateriaal op maat.

Daarin geeft o.a. VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe meer uitleg over AI; laat Michiel Vaes, onderzoeker bij het Kenniscentrum Data & Maatschappij, zien wat generatieve AI allemaal kan; maakt professor An Jacobs (VUB) ethische dilemma’s rond AI bespreekbaar en gaat professor Mieke De Ketelare (Vlerick Business School) dieper in op het ecologische aspect van AI. En ook zanger Sam Gooris deelt zijn ervaring. Benieuwd naar alle video's? Neem hier een kijkje!

Hoe kan je deze EDUbox gebruiken?

Opgelet! De EDUbox Artificiële intelligentie kreeg in januari 2024 een update en werd uitgebreid met actuele voorbeelden, nieuwe video's en een stuk rond generatieve AI, zoals de chatbot ChatGPT.

De vernieuwde EDUbox AI is in de catalogus beschikbaar als: 

  • downloadbare pdf (voor zelfstandig groepswerk in de klas)
  • interactieve website (voor zelfstandig groepswerk in de klas)

In de handleiding voor leerkrachten vind je bovendien heel wat extra informatie en voorstellen tot differentiatie. Als leerkracht kan je dit gratis leermiddel inzetten om te werken aan de onderwijsdoelen.

Laat je inspireren door enkele fiches uit de EDUbox:

Bijkomende info

De EDUbox AI kwam tot stand door een samenwerking van VRT NWS met Brightlab, imec, Kenniscentrum Data en Maatschappij, amai en Mediawijs.

Blijf op de hoogte

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je in onze catalogus. Op deze plek kan je alle EDUboxen bestellen, downloaden of meteen gebruiken.

Zit je met vragen en wil je meer informatie? Mail ons op edubox@vrtnws.be

Benieuwd wat EDUbox in de toekomst brengt? Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief Onderwijs.  

Meest gelezen